Les empreses ja volen treure el seu profit a la nova reforma…
La noticia és la següent: La UAB ha signat amb l’Ajuntament de Barcelona, quatre universitats més i la Cambra de Comerç de Barcelona un acord de col·laboració per a la promoció, l’atracció i la retenció de talent.
El conveni s’ha acordat entre l’alcalde de Barcelona (Jordi Hereu), la nova rectora de la UAB (Ana Ripoll), la resta d’universitats de Barcelona i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona (Miquel Valls), en un moment de revolta i protesta a nivell internacional a tota la comunitat estudiantil (molt recomenable llegir l’anàlisi realitzat al blog EspecialBolonya)
De fet, el que es porta denunciant des fa uns 5 anys des de les assemblees de facultat i que ha sigut negat rotundament pels rectors universitaris ja s’està complint…El Pla Bolonya com a full de ruta orientatiu, la LOU-LOMLOU-LUC-Reial Decret com a lleis que articulen i materialitzen la intenció portada des de la UE, i l’ANECA amb el Cercle d’Empresaris darrera aprovant els nous plans d’estudis de grau-postgrau; estan fent possible l’entrada de les empreses a la universitat demanant graduats amb caràcter emprenedor, flexibles i que no es plantejin el què o per qui treballaran (si tens sort i no t’utilitzen com a estudiant en pràctiques d’un sol ús).
Amb aquest acord s’ha reforçat aquestes aliances, amb la Cambra de Comerç que te com uns dels objectius defensar els interessos de les empresses per tal de fer-les crèixer, on curiosament també volen” afavori l’adaptació dels estudis de postgrau i de mestratge a la nova organització d’ensenyaments que parteix dels acords de Bolonya.”
On queda el coneixement?
On queda el sentit crític científic?
Quina orientació podem esperar dels nostres estudis a partir d’ara?
Realment pensem que les empreses tindran en compte les necessitats dels estudiants quan la seva màxima és “augmentar els beneficis”?
Aquí teniu alguns dels objectius acordats (són textuals):
- Promoure la creació i ubicació a Barcelona d’empreses i iniciatives empresarials vinculades a l’economia del coneixement i a les noves tecnologies en general.
- Les universitats signants, en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, potenciaran l’esperit emprenedor entre els seus estudiants i graduats, així com la formació, l’atracció i la retenció de talent.
- Promoure la cultura i l’esperit emprenedor de la gent jove, en particular dels estudiants universitaris de grau i postgrau.
- Aconseguir que Barcelona sigui reconeguda mundialment com una ciutat capdavantera en el camp de la recerca, el coneixement, l’emprenedoria i la innovació.
I QUÈ ÉS LA CAMBRA DE COMERÇ?
(Informació agafada de la pàgina Web oficial)
- La Cambra vetlla pels interessos generals de les empreses. Avalada per la seva llarga història i a la seva àmplia oferta de serveis, ha esdevingut un punt de referència de primer ordre per al món socioeconòmic del país.
- La Cambra ofereix una àmplia gamma de serveis relacionats amb diferents àmbits del món empresarial, i els posa a disposició de les empreses per respondre a les seves necessitats i dotar-les d’un major grau de competitivitat.
- Donem suport a les empreses per fer-les créixer. Accediu a la informació dels serveis que la Cambra posa a la vostra disposició per aportar valor afegit a les empreses.
- Potenciem, defensem i impulsem el desenvolupament econòmic i empresarial.
Indagant una miqueta a la web de la Cambra de Comerç podeu trobar una secció anomenada UNIVERSITAT-EMPRESA, on La Cambra ofereix el Programa de Beques Cambra, que dóna beques a les empreses per que aquestes lis otorguin als/les estudiants/es amb objectius com:
- Afavorir el disseny i desenvolupament de nous programes i continguts formatius adaptats a les necessitats de desenvolupament estratègic de les empreses considerant el marc estratègic empresarial global.
- Afavorir a l’adaptació dels estudis de postgrau i de mestratge a la nova organització d’ensenyaments que parteix dels acords de Bolonya.